•  

Sessions at ROOS Dagen on Thursday 15th March

Your current filters are…

 • Opening tweede ROOS Dag

  Plenair - Grote zaal

  Welkom tweede ROOS Dag

  Tweet mee met #roosdagen

  At 10:10am to 10:15am, Thursday 15th March

 • Keynote: Bert Brussen en Marcel Gelauff

  by Marcel Gelauff and Bert Brussen

  Plenair - Grote zaal

  Nieuws wordt mobiel en TV oud nieuws

  De mobiele telefoon wordt een belangrijk medium voor het nieuws. Het succes van de regionale app (inmiddels 450.000 downloads) geeft dat al aan. Dat betekent dat het nieuws in een hele andere omgeving gebracht en gepromoot wordt. Het traditionele persbericht naar het ANP werkt niet meer. De mobiele telefoon als belangrijke nieuwsvoorziening maakt het nieuws steeds lokaler. Door GPS weet de telefoon waar de gebruiker is en zal als eerste informatie over die specifieke plek leveren. Waar blijf je dan met je regionale nieuws? Televisienieuws wordt oud-nieuws, maar geldt dat ook voor de regionale omroep?

  Bert Brussen geeft in de plenaire lezing de stand van zaken in de digitale wereld. Hij schreef er een boek over samen met Willem Vermeend met de titel: "De onstuitbare opmars van de digitale wereld". Hij gaat in op vragen die de digitale wereld stelt aan de regionale omroepen en denkt mee over mogelijke antwoorden. Hij put daarbij ook uit zijn ervaringen als frequent blogger (o.m. GeenStijl) en columnist voor De Volkskrant.

  Nieuws is er 24 uur per dag

  Áls tegenwoordig een vliegtuig neerstort, krijgen we binnen tien minuten verwijtende mails waarom we geen live beelden van het neerstorten hebben’ vertelde Marcel Gelauff, hoofdredacteur NOS Nieuws in De Volkskrant van 29 februari jl. Het tempo is veel hoger geworden en hij zal uiteenzetten wat dat betekent voor de redactie van NOS Nieuws. Verder gaat hij in op de keuzes die hij maakt, zoals het besluit om urenlang in de lucht te blijven na het ski-ongeval van prins Johan Friso. ‘Geen nieuws is in dat geval ook nieuws.” In deze plenaire lezing geeft Marcel Gelauff zijn visie op wat NOS Nieuws wil zijn.

  Tweet mee met #rdkeynote

  At 10:15am to 11:20am, Thursday 15th March

 • Crossmediale verhalen

  by Rob Prass

  Categorie: Varia - Zaal 1

  Een inspiratieworkshop over "het nut en de noodzaak". Waarom moet je je nu aanpassen aan de nieuwe realiteit en wat zijn de veranderingen in de journalistiek?

  Rob Prass neemt je in deze workshop aan de hand door het veranderend medialandschap en bespreekt de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van multimedia van de afgelopen 12 maanden.

  Aan de hand van aansprekende voorbeelden toont hij nieuwe en andere manieren van multiple platform storytelling. Rob Prass was als trainer onder meer betrokken bij het project Eerst Online bij Omroep Brabant.

  Tweet meet met #rdcrossmedia

  At 11:30am to 1:00pm, Thursday 15th March

 • Journalist on the go

  by Erik Hogeboom and Herre Zwart

  Categorie: Techniek en Twitter - Zaal 3

  Mogelijkheden van apps en smartphones voor journalisten.

  Met je zware Nagra om de nek als radioverslaggever ergens een reportage opnemen, dan terug naar de studio om op de Revox een band-op-band-montage te maken. Zo ging het vroeger, maar de tijden zijn veranderd… Alles is digitaal tegenwoordig. Op locatie monteren op een laptop en meteen naar de studio versturen is niks bijzonders meer. Maar kan het allemaal niet nog veel eenvoudiger en sneller met de smartphones van tegenwoordig? Kan je iPhone je opname-apparaat voor radio, je videocamera voor televisie en je fotocamera voor de website vervangen? En kun je ermee monteren? En wat zijn de mogelijkheden van live verslag doen voor radio en televisie?

  Erik Hogeboom van RTV Noord en Herre Zwart van Omroep Flevoland presenteren de workshop. Ze zijn met een aantal collega’s in Londen geweest, onder meer om te kijken hoe de BBC met smartphones omgaat. Ze komen met praktische voorbeelden en apps die nuttig kunnen zijn voor journalisten.

  Tweet meet met #rdgadget

  At 11:30am to 1:00pm, Thursday 15th March

 • Journalistieke creativiteit voor EINDREDACTEUREN

  by Karel van den Berg

  Categorie: Trainingen journalistiek en schrijven - Zaal 2

  Als eindredacteur wil je creatieve journalisten die je overvallen met nieuwe ideeën. Wat kun je er zelf aan doen? Hoe stimuleer je creativiteit zonder uit de tijd te lopen? Langlopend nieuws waarover alles al is verteld – verras dan je publiek nog maar eens. En altijd tijdgebrek... Hoe kan het team zijn denkkracht bundelen voor grotere ideeën en innovaties – voor series, specials, of een compleet nieuw format voor een blad, progamma of website? Kunnen redactiechefs ideeontwikkeling stimuleren, faciliteren of organiseren? Trouwens, wat is eigenlijk een goed journalistiek idee?

  Karel van den Berg, schrijver van ‘Bedenk eens wat nieuws’ en ‘Nieuws, dat verzin je niet’ geeft effectieve technieken toegespitst op de journalistieke praktijk. Hij richt zich in deze werkgroep vooral op redactiechefs, coördinatoren en eindredacteuren Nieuws.

  Tweet meet met #rdcrea1

  At 11:30am to 1:00pm, Thursday 15th March

 • NL-Awards: Nominaties Nieuws

  by Thomas, Teunis van der Poel, Jelle Gunneweg, Antoin Peeters, Harry Severens, janmaarten deurvorst, Ben Groenendijk and Rob Freijssen

  Categorie: NL-Awards - Zaal 4

  De genomineerde nieuwsitems voor de NL-Awards konden niet uiteenlopender zijn: van een koperdief die zijn verhaal voor de microfoon vertelt tot een val van de gemeenteraad van Alkmaar en een onderzoek naar sterftecijfers van een meisjesinternaat in de jaren vijftig.

  De genomineerden van de NL-Awards in de categorie Nieuws presenteren hun items. Ze vertellen over hun aanpak en follow up van het nieuws. Is het toeval dat je een achtjarig jongetje treft dat net zichzelf en zijn moeder gered heeft op de autoweg? Hoe krijg je een bekentenis van een koperdief voor de microfoon? Als de journalist een dijkgraaf aan de tand voelt over belangenverstrengeling, hoe rond je dan de berichtgeving af wanneer een officieel onderzoek hem vrijpleit?

  De programmamakers Jelle Gunneweg (RTV Rijnmond), Jan Maarten Deurvorst (RTV Noord-Holland),Teunis van der Poel (Omroep Zeeland),Thomas Kusters (L1) en Harry Severens (Omroep Flevoland) lichten hun genomineerde programma’s toe.

  De juryleden Antoin Peeters en Rob Freijssen geven hun evaluatie van de items onder leiding van juryvoorzitter Ben Groenendijk.

  Tweet mee met #rdnlaward1

  At 11:30am to 1:00pm, Thursday 15th March

 • Presentatie Opinie onderzoek EenVandaag

  by Petra Spaninks and Gijs Rademaker

  Categorie: Presentatie & communicatie - Zaal 6

  Gijs Rademaker en Petra Spaninks van EenVandaag verzorgen een workshop over opiniepeilingen. De bedoeling is deelnemers enige vaardigheid bij te brengen in het opstellen van een vragenlijst. Wat wil je precies te weten komen en hoe moet je dan de vraag formuleren? Hoe interpreteer je een uitslag en hoe breng je die op een journalistiek verantwoorde wijze in de publiciteit? Sinds oktober 2011 werkt EenVandaag samen met de regionale omroepen op het gebied van opinieonderzoek. Uitslagen worden uitgesplitst naar provincie en de omroepen maken daar hun eigen verhalen mee. Ook bestaat de mogelijkheid om vragen over een regionale actualiteit mee te laten lopen in landelijk onderzoek. Hoe vind je via een peiling de mensen met een goed verhaal?

  Tweet mee met #rdopinie

  At 11:30am to 1:00pm, Thursday 15th March

 • Regiohack datajournalistiek

  by Jerry Vermanen and Heinze Havinga

  Categorie: Datajournalistiek - Zaal 5

  Datajournalistiek: we horen er de laatste tijd steeds meer over. Bij Nu.nl is er iemand voltijd mee bezig, de Universiteit van Tilburg heeft er vanaf dit jaar een Master van in het leven geroepen en initiatieven als Hack de Overheid en RegioHack benadrukken wát er allemaal mee mogelijk is. Datajournalistiek is meer dan een trend. Het gaat erom dat journalisten beter gebruik leren maken van beschikbare data op internet en dat kunnen analyseren en vervolgens op een heldere manier kunnen overbrengen op het publiek.

  In deze inleidende workshop van RegioHack legt medeoprichter Heinze Havinga de basisprincipes van datajournalistiek uit. Daarnaast worden gezamenlijk de eerste stappen in deze discipline gezet. Aan de hand van datasets wordt uitgelegd hoe je een vraag formuleert, waar je informatie verzamelt en hoe je antwoorden uit die data kunt halen.

  Tweet mee met #rdregiohack

  At 11:30am to 1:00pm, Thursday 15th March

 • Lunch

  Even tijd om bij te komen van de eerste sessies op de tweede ROOS Dag en bij te praten met je collega's van de regionale omroepen.

  At 1:00pm to 2:00pm, Thursday 15th March

 • Financieel nieuws voor de portemonnee

  by Paul van der Cingel

  Categorie: Datajournalistiek - Zaal 5

  Hoe lees je begrotingen en wat kan je allemaal uit een jaarverslag halen? Financiële informatie is geen abstract onderwerp maar kan de belangen van je publiek raken. Denk aan basisscholen die overtollig geld steken in beleggingen. Heeft dat invloed op het onderwijs? Of lokale voetbalclubs die verdienen aan de transfer van een oud-speler? Wat betekent dat voor de trainingen van pupillen? En als gemeenteheffingen omhoog gaan (terwijl iedereen moet bezuinigen) kun je dan in de gemeentebegroting zien waarom?

  In deze workshop reikt Paul van der Cingel, auteur van Economie in het nieuws en Internationale economie in het nieuws, je instrumenten aan om financiële informatie te analyseren. Voor een deel kunnen deze instrumenten je ook helpen bij het bekijken van gemeentefinanciën.

  Tweet mee met #rdfinancieel

  At 2:00pm to 3:30pm, Thursday 15th March

 • Jatten bij de buren

  by Ralph Tip

  Categorie: Varia - Zaal 1

  Is het tv-programma Gelderse Koppen (van TV Gelderland) ook in Utrecht te maken? Ja natuurlijk! En kun je De Kracht van Brabant zo omzetten in De Kracht van Zeeland? Waarom niet? Wat zijn nou tv-formats die we zo van elkaar als regionale omroepen zouden kunnen gebruiken? Waarom doen we dat zo weinig? Is daar iets mis mee? Voorbeelden van goede programma’s die we zo kunnen jatten van de buren. Met toestemming dan. Een workshop onder leiding van Ralph Tip.

  Tweet mee met #rdjatten

  At 2:00pm to 3:30pm, Thursday 15th March

 • Journalistieke creativiteit voor JOURNALISTEN

  by Karel van den Berg

  Categorie: Trainingen journalistiek en schrijven - Zaal 2

  Je chef verwacht nieuwe onderwerpen in de redactievergadering, maar je hebt geen idee. Met welke invalshoek en vorm onderscheidt jouw redactie zich? Langlopend nieuws waarover alles al is verteld – verras dan je publiek nog maar eens. En altijd tijdgebrek... Hoe kan het team zijn denkkracht bundelen voor grotere ideeën en innovaties – voor series, specials, of een compleet nieuw format voor een blad, progamma of website? Trouwens, wat is eigenlijk een goed journalistiek idee?

  Karel van den Berg opent zijn boek ‘Bedenk eens wat nieuws’ met de kop ‘Creativiteit kent geen komkommertijd’ Hij geeft toepasbare tips en adviezen aan journalisten om tot nieuwe ideeën te komen, ook als er geen nieuws lijkt te zijn.

  Tweet meet met #rdcrea2

  At 2:00pm to 3:30pm, Thursday 15th March

 • NL-Awards : Het komt ineens wel heel dichtbij

  by Monique Gisbertz, Nens Janssen, Jeppe Oostenga, dennis stafleu and Pauline Broekema

  Categorie: NL-Awards - Zaal 4

  Bij de inzendingen voor de NL-Awards waren zeer aangrijpende verhalen over ernstig zieke mensen en uitzendingen over inzamelingsacties om de ziekten te bestrijden. In deze werkgroep worden de twee genomineerde programma's toegelicht. De reportage over Francis in Kankerzooi kreeg een dramatische wending toen bleek dat ze niet meer zou genezen. RTV Drenthe volgt vijf deelnemers die de Mont Ventoux beklimmen om geld in te zamelen ter bestrijding van kanker.

  In deze werkgroep vertellen de programmamakers Nens Janssen, Dennis Stafleu (Kankerzooi) en Jeppe Oostenga (De Berg op) van de twee nominaties over de keuzes die ze maakten bij hun programma. Wat is de betekenis van een document voor het publiek en voor degenen die je in beeld brengt?

  Juryleden Monique Gisbertz (NOS Evenementen) en Pauline Broekema (NOS Journaal) geven hun visie die gevormd is door hun eigen beroepspraktijk.

  Tweet mee met #rdnlaward2

  At 2:00pm to 3:30pm, Thursday 15th March

 • Non-verbale communicatie (1)

  by Drama op Locatie

  Categorie: Presentatie en communicatie - Zaal 6

  Een workshop van DOL (Drama op Locatie) waarin inzicht in eigen non-verbaal gedrag de leidraad is. Hoe werkt non-verbaal gedrag, wat werkt bij mij en wat werkt minder goed?
  Wat bereik ik, met welk non-verbaal gedrag?

  Kortom een handige, herkenbare, humoristische en interactieve workshop over de kracht van non-verbale communicatie. Bij binnenkomst worden de deelnemers direct op een plezierige en uitnodigende manier geconfronteerd met hun non-verbale gedrag. Er vindt een inventarisatie plaats van eerste indrukken. Wat zegt een eerste indruk? Dit leidt direct tot veel discussie. Het is de start om diverse aspecten van non-verbale communicatie met de deelnemers te bespreken.

  We oefenen non-verbale basiselementen als de handdruk, het zitten aan een tafel en de manier waarop een open houding werkt. Maar ook kijken we naar wat voor ieder individu het meest succesvol is en waarom dit zo is. Bovendien wordt er aandacht besteed aan wat werkt minder goed en hoe dat te veranderen is.

  Tweet mee met #rdcom1

  At 2:00pm to 3:30pm, Thursday 15th March

 • Twittercensuur!

  by Johnbert Dijker

  Categorie: Techniek en Twitter - Zaal 3

  Twee grote Britse nieuwsorganisaties hebben begin februari het gebruik van Twitter door hun redacteuren aan banden gelegd. Eerst was het Sky News dat z’n journalisten voortaan verplicht om nieuws eerst aan de redactie te melden voordat ze het tweeten, later heeft ook BBC News zo’n regel ingesteld. Hoe doen wij dat eigenlijk en wat vinden we daarvan? Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk gaat Johnbert Dijker met vertegenwoordigers van verschillende regionale omroepen op zoek naar de ideale situatie.

  Tweet mee met #rdtwitter

  At 2:00pm to 3:30pm, Thursday 15th March

 • Data in beeld

  by Frédérik Ruys

  Categorie: Techniek en nieuwe ontwikkelingen - Zaal 5

  Datajournalistiek is meer dan het vergaren en publiceren van bepaalde informatie. Een belangrijk onderdeel is hóe de informatie verwerkt wordt in een begrijpelijke visuele weergave. Frédérik Ruys is als information designer gespecialiseerd in datavisualisatie en heeft in die hoedanigheid de infographics verzorgd voor Nederland van Boven, het eerste datajournalistieke project van de VPRO. Tijdens deze workshop laat hij aan de hand van concrete voorbeelden zien hoe regiojournalisten gebruik kunnen maken van datavisualisatie.

  Tweet mee met #rddata

  At 3:30pm to 5:00pm, Thursday 15th March

 • Nieuws op je smartphone

  by Erik Hogeboom, Dennis Kokkelink and Dirk-Jan Huizingh

  Categorie: Techniek en Twitter - Zaal 3

  De opkomst van de smartphone en de tablet, de manier waarop de smartphone en de tablet het gedrag van de nieuwsconsument verandert en wat je er als omroep mee kunt. Onder leiding van: Erik Hogeboom (RTV Noord).

  Eind 2011 hadden 5,5 miljoen Nederlanders een smartphone. Daarnaast hadden 1,7 miljoen Nederlanders een tablet. De consumptie van nieuws verandert. Steeds vaker gebeurt dat onderweg op de smartphone, of ’s avonds op de bank met de tablet. De tablet heeft ook gevolgen voor de manier waarop we tv kijken. De regionale omroepen moeten daar wat mee. De meeste omroepen hebben inmiddels een app voor de iPhone en Android-telefoons en voor de iPad. Met veel succes. Maar wat gaat er nog meer veranderen en wat kun je met al die veranderingen? En vraagt het een andere manier van werken voor regionale journalisten?

  Dennis Kokkelink van Samsung Nederland geeft een presentatie over de huidige stand van zaken. Zeven op de tien Android-telefoons in Nederland is een Samsung-telefoon. Bovendien heeft Samsung de tegenhanger van de iPad, de Galaxy Tab. Hoe kijkt hij aan tegen de ontwikkelingen en welke mogelijkheden bieden de ontwikkelingen de omroepen?
  Daarnaast geeft Dirk-Jan Huizingh van Peperzaken uit Groningen een presentatie. Peperzaken is de maker van de app (iPhone/Android/iPad) voor 12 van de 13 regionale omroepen en de app voor Nu.nl. Hij geeft inzicht in hoe de consument het nieuws tegenwoordig tot zich neemt en hoe je daar als omroep het slimst op inspeelt.

  Tweet mee met #rdmobiel

  At 3:30pm to 5:00pm, Thursday 15th March

 • Non-verbale communicatie (2)

  by Drama op Locatie

  Categorie: Presentatie en communicatie - Zaal 6

  Herhaling van de sessie om 14.00 uur.

  Een workshop van DOL (Drama op Locatie) waarin inzicht in eigen non-verbaal gedrag de leidraad is. Hoe werkt non-verbaal gedrag, wat werkt bij mij en wat werkt minder goed?
  Wat bereik ik, met welk non-verbaal gedrag?

  Kortom een handige, herkenbare, humoristische en interactieve workshop over de kracht van non-verbale communicatie. Bij binnenkomst worden de deelnemers direct op een plezierige en uitnodigende manier geconfronteerd met hun non-verbale gedrag. Er vindt een inventarisatie plaats van eerste indrukken. Wat zegt een eerste indruk? Dit leidt direct tot veel discussie. Het is de start om diverse aspecten van non-verbale communicatie met de deelnemers te bespreken.

  We oefenen non-verbale basiselementen als de handdruk, het zitten aan een tafel en de manier waarop een open houding werkt. Maar ook kijken we naar wat voor ieder individu het meest succesvol is en waarom dit zo is. Bovendien wordt er aandacht besteed aan wat werkt minder goed en hoe dat te veranderen is.

  De workshop wordt aangeboden door het WerkStation.

  Tweet mee met #rdcom2

  At 3:30pm to 5:00pm, Thursday 15th March

 • Talkshow in de regio

  by Ewart van der Horst and Ralph Tip

  Categorie: Varia - Zaal 1

  EnDanNogEvenDit (RTV Oost)/De Kamer van Brabant/Babbelegoegies (RTV Drenthe)/Hallo !? (Omroep Gelderland)……ook de regionale omroepen hebben hun talkshows, soms wekelijks, soms dagelijks. Hoe maken we een succesvolle talkshow in de regio? Wat zijn dan de ingrediënten? Kunnen we ons onderscheiden van de landelijke talkshow? Willen we dat? Of maken we allemaal stiekem het liefst een regionale kopie van DWDD? Kortom: Talkshow in de regio: do’s and don’t s.

  Met o.a. Ewart van der Horst, eerste eindredacteur van DWDD en onder leiding van Ralp Tip.

  Tweet meet met #rdtalkshow

  At 3:30pm to 5:00pm, Thursday 15th March